Εφ’ όλης της ύλης επιστολή από αγρότες και κτηνοτρόφους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης.
Μια περιεκτική επιστολή στην οποία αποτυπώνονται σημείο προς σημείο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στέλνουν προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στους βουλευτές της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης συνεταιρισμοί και σύλλογοι αγροτών της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Με την επιστολή που συνυπογράφουν ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ακτημόνων Βασιλικών, ο Συνεταιρισμός Βασιλικών, ο Συνεταιρισμός Επανομής και ο Συνεταιρισμός Σχολαρίου, ζητείται από τους βουλευτές συνάντηση για να τεθούν επί τάπητος τα οξυμένα προβλήματα του αγροτικού χώρου.
Στην επιστολή τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για μια “επί σειρά ετών επιδεινούμενη οικονομική κρίση” και αναφέρουν τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων κατά την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τις επιπτώσεις από την πολιτική της “πράσινης ανάπτυξης”, τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εκτόξευση του πληθωρισμού και των τιμών.
Απαριθμούν, όμως, αναλυτικά και την κατάσταση που επικρατεί με τα προβλήματα στην παραγωγή και τη διάθεση, αλλά και τον αποκλεισμό των παραγωγών της περιοχής από άδειες καλλιέργειας και επιδόματα.
“Σε αυτές τις συνθήκες”, όπως τονίζουν, “χιλιάδες παραγωγοί βλέπουμε το εισόδημά μας να εκμηδενίζεται, αφού την ίδια στιγμή τα έξοδα που καλούμαστε να πληρώσουμε για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε εκτινάσσονται. Παράλληλα με τα παραπάνω, ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων μας που συνεχώς διευρύνεται, ζει με τον εφιάλτη της συσσώρευσης χρεών προς τις τράπεζες, τον ΕΦΚΑ, τους δήμους που οι επιπτώσεις τους προκαλούν εκρηκτικά προβλήματα εκτός της συνέχισης της καλλιεργητικής διαδικασίας και σε κοινωνικό επίπεδο”.
Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης: Χιλιάδες τόνοι κηπευτικών πετιούνται
“Στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης χιλιάδες τόνοι κηπευτικών μένουν αδιάθετοι και πετιούνται. Ενώ ένα μέρος τους που τελικά διατίθεται, οι τιμές τους δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Ιδιαίτερα οι ερυθρές ποικιλίες από τα οινοποιήσιμα σταφύλια που όταν ένα μέρος τους απορροφάται από τα μεγάλα οινοποιεία αυτό γίνεται με τιμές εξευτελιστικές. Τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε στη διάθεση των επιτραπέζιων σταφυλιών και ιδιαίτερα της ποικιλίας Βικτόρια εξ αιτίας των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και του εμπάργκο στην Ρωσία μιας και η συγκεκριμένη ποικιλία διοχετευόταν σε αυτές τις αγορές ως εξαγώγιμο προϊόν.
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα είδη στην Κεντρική Αγορά. Οι τεράστιες ποσότητες που εισάγονται έχουν ως αποτέλεσμα την κάτω του κόστους μείωση της τιμής των κηπευτικών και των σταφυλιών. Προϊόντα εισαγωγής μάλιστα που δεν ελέγχονται επαρκώς ούτε για τη σήμανση της προέλευσής τους, ούτε για υπολείμματα φαρμακευτικών σκευασμάτων”, τονίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι.
Αμπελουργοί και παραγωγοί Θεσσαλονίκης: Αποκλεισμένοι από άδειες κι επιδόματα
Οι παραγωγοί αναφέρονται και στην έλλειψη εγγειοβελτιωτικών έργων, που έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές οι συνεχείς βροχοπτώσεις να καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους, με τον ΕΛΓΑ να μην αποζημιώνει καθώς οι συνέπειες αυτού του καιρικού φαινομένου δεν αναγνωρίζονται ως καταστροφή.
“Επίσης, με την αλλαγή που έγινε το 2019 στα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας για τη διαδικασία χορήγησης αδειών για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, δίνοντας νέες άδειες μόνο σε όσους έχουν αμπελουργική εκμετάλλευση άνω των 50 στρεμμάτων, απέκλεισε το σύνολο σχεδόν των αμπελουργών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης από την προσπάθεια αύξησης της παραγωγής τους και επέδρασσε αρνητικά ιδιαίτερα στους νεότερους παραγωγούς. Οι παραγωγοί κηπευτικών και οι αμπελουργοί αποκλείστηκαν, όπως και όλοι οι αγρότες από τα επιδόματα ειδικού σκοπού, ενώ τα χρήματα που δόθηκαν, μετά τις κινητοποιήσεις μας το Φεβρουάριο του 2022, για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και για την κάλυψη της αύξησης της τιμής των λιπασμάτων δεν μπόρεσαν να προσφέρουν καμιά ουσιαστική ανακούφιση στους περισσότερους από εμάς.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών οι ενισχύσεις που δόθηκαν στον αγροτικό κλάδο, όπως σε θερμοκηπιακές μονάδες, δεν δόθηκαν σε παραγωγούς οπωρωκηπευτικών και αμπελοκαλλιεργητές. Όπως και με βάση το πρόσφατο δελτίο τύπου του υπουργείου (19/01/2023) για αποζημιώσεις καλλιεργειών στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων, συμπύρηνων, βερίκοκων, μήλων και κάστανων, με τις προϋποθέσεις και τους όρους που δίνονται αποκλείουν όλους τους παραγωγούς της Ανατολικής Θεσσαλονίκης”, περιγράφουν χαρακτηριστικά.
Απελπιστική η κατάσταση στις λαϊκές
Απελπιστική χαρακτηρίζουν και την κατάσταση στις λαϊκές αγορές. “Η συνεχώς εδώ και πολλά χρόνια μειούμενη αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων, που αποτελούν τους καταναλωτές των λαϊκών αγορών έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των τιμών. Ενώ μετά την ψήφιση του 5003/2022 για τη Σύσταση Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών, υπάρχει η ανησυχία για τη μεταφορά του κόστους λειτουργίας των φορέων αποκλειστικά σε όσους δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές άρα επιπλέον μείωση του ήδη πενιχρού εισοδήματός μας”, τονίζουν.
Αναφέρονται, εξάλλου, σε φαινόμενα μη καταβολής οφειλόμενων για παραγωγές που έχουν παραδοθεί στον εκάστοτε έμπορο, ο οποίος, όπως λένε, “χρησιμοποιώντας το υπάρχον νομικό πλαίσιο και την προνομιακή αντιμετώπισή του από τις τράπεζες δηλώνει πτώχευση και εξαφανίζεται. Την ίδια στιγμή, όμως, εμείς πέραν των εξόδων για την καλλιέργεια, έχουμε αποδώσει και το ανάλογο ΦΠΑ”, περιγράφουν.
Προτεινόμενα μέτρα
“Η Ανατολική Θεσσαλονίκη είναι παραδοσιακά μια αγροτική περιοχή με τεράστια προσφορά στην ελληνική γεωργία. Η διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας θα έχει ολέθρια αποτελέσματα όχι μόνο για τους παραγωγούς αγρότες, αλλά και για ολόκληρη την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία ευρύτερα”, προσθέτουν και προτείνουν σειρά μέτρων που καλύπτουν τόσο τη μείωση του κόστους, την ενίσχυση παραγωγών και κτηνοτρόφων με χαμηλό εισόδημα, την “προστασία” των προϊόντων από τις εισαγόμενες ποσότητες προϊόντων κ.α.
Πηγή:theopinion.gr