Είναι αλήθεια ότι τα δημοτικά τέλη στο δήμο μας παραμένουν πολύ υψηλά, σε πανελλαδικό μάλιστα επίπεδο.

Ο συντελεστής στην Επανομή είναι 1,82/τμ, στον υπόλοιπο δήμο 1,46/τμ, ενώ το Χαλάνδρι και η Κηφισιά έχουν συντελεστή 1,12/τμ!!

Είναι αλήθεια ότι το κόστος της καθαριότητας έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια στο δήμο μας και αυτό φυσικά οφείλεται στις πανάκριβες συμβάσεις αποκομιδής απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων που έχει υπογράψει ο δήμαρχος, χωρίς να πετύχει μάλιστα καμία έκπτωση από τους εργολάβους στους διαγωνισμούς!! Ο προυπολογισμός εξόδων καθαριότητας για το 2023 είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Φτάνει στα 12,8 εκ ευρώ!!

Οποιαδήποτε βελτίωση λοιπόν στην καθαριότητα την πληρώνουμε χρυσό! Εντωμεταξύ ούτε λόγος για οργάνωση δικής μας υπηρεσίας αποκομιδής.

Είναι αλήθεια ότι από το 2019 τα έσοδα του δήμου από τα τέλη καθαριότητας έχουν επίσης αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που οφείλεται στον ευεργετικό νόμο για τη δήλωση των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων χωρίς πρόστιμο. Για το 2023 υπολογίζεται ότι θα εισπράξουμε επιπλέον 358 χιλ ευρώ από τη δήλωση επιπλέον τετραγωνικών (7% επί των συνολικών εσόδων).

Σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου και της διοίκησης του δήμου τα δημοτικά τέλη παραμένουν ίδια για το 2023.

Συμπερασματικά λοιπόν θεωρούμε ότι ο δήμος έχει μεγάλα περιθώρια περιορισμού των δαπανών ώστε να περάσει ένα μέρος αυτής της εξοικονόμησης στους δημότες με τη μείωση των τελών τουλάχιστον κατά 5% , όπως επίσης να παρέχει επιπλέον υπηρεσίες καθαριότητας (ανακύκλωση, υπόγειοι κάδοι κλπ).

Επίσης μπορεί και πρέπει να πάρει ο δήμος ένα μέρος της υπηρεσίας από τον εργολάβο.

Επίσης είναι μεγάλη αλήθεια ότι για ακόμη μια χρονιά ο σημερινός δήμαρχος (όπως και ο πρώην) δεν τολμάει να αποκαταστήσει μια χρόνια αδικία. Οι αποθήκες στο δήμο μας πληρώνουν τα ίδια δημοτικά τέλη με τις κατοικίες!! Ειδικά για τις αγροτικές περιοχές του δήμου μας (Επανομή, Μεσημέρι, Αγγελοχώρι και Αγία Τριἀδα), όπου παραδοσιακά οι κατοικίες είχαν μεγάλες αποθήκες αποθήκευσης προϊόντων, το μέτρο αυτό είναι ληστρικό! 

Για εμάς αποτελεί δέσμευση ότι ως διοίκηση θα καθιερώσουμε ειδικό μειωμένο συντελεστή για τις αποθήκες, για την αποκατάσταση της αδικίας αυτής και για την δίκαιη κατανομή των βαρών στους δημότες!!

Με τις προτάσεις αυτές συντάσσεται και η δημοτική παράταξη ¨ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για τον Θερμαϊκό¨του Νίκου Παράσχου και ως προς το κομμάτι της μείωσης των τελών είναι κοντά και στην πρόταση των λοιπών παρατάξεων της μειοψηφίας.

Facebook Comments Box

Από Symthermnews

This will close in 10 seconds