Η κατάσταση στην αλιεία μας είναι δραματική,

Ήδη οι επαγγελματίες αλιείς έβαλαν πλάτη” και ξεκίνησαν τον Οκτώβριο με “μείον το ταμείον¨

Από ότι φαίνεται όμως η υπομονή τους εξαντλήθηκε και εδώ που τα λέμε δίκιο έχουν οι άνθρωποι.

Έτσι λοιπόν αποφάσισαν να ξεκινήσουν Πανελλαδική απεργία και μάλιστα την Τετάρτη έχουν σκοπό να κατέβουν στο υπουργείο για να συναντήσουν τον υπουργό και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα πάρουν τότε θα δείξει αν θα την συνεχίσουν ή οχι.

Διαβάστε το δελτίο τύπου της Πανελληνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας:

Η κατάσταση της μέσης αλιείας είναι πλέον δραματική, συγκεκριμένα :

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε ευθύς εξαρχής τις τιμές των καυσίμων σε τιμές υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.

Πολύ γρήγορα αυξήθηκε κατακόρυφα το λειτουργικό κόστος των σκαφών μας σε σύνολο του αλλά και οι τιμές όλων των καταναλωτικών αγαθών με συνέπεια την μείωση της ζήτησης σε αλιεύματα και μειώσεις στις εμπορικές τιμές των αλιευμάτων μας κατά το ήμισυ.

Τα ανωτέρω μεταφράζονται σε ολοκληρωτική απώλεια εισοδήματος για την πλειονότητα των σκαφών μας από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα και αδυναμία συνέχισης της εργασίας τους.

Σήμερα αδυνατούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις μας από τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα μέχρι τις υποχρεώσεις μας προς το δημόσιο και τις τράπεζες (τρέχουσες και ρυθμίσεις) η δε παύση εργασίας φαίνεται σίγουρη και αναπόφευκτη για όλους.

Το νωπό Ελληνικό ψάρι θα πάψει να υπάρχει, ο Έλληνας καταναλωτής θα στερηθεί αυτόν τον πολύτιμο διατροφικό πόρο.

70.000 οικογένειες θα νοιώσουν τα δόντια της ανεργίας και το Αιγαίο θα παραδοθεί στους Τούρκους.

Το τελευταίο δεν θα αποτελεί σχήμα λόγου αλλά μία τραγική πραγματικότητα και με έντονα δυσάρεστες Εθνικές συνέπειες.

Τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων της Μέσης αλιείας με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έλαβε χώρα στις 17 Αυγούστου.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η οικονομική στήριξη του κλάδου λόγω της σοβαρότατης κρίσης που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία στα πλαίσια της τροποποίησης κανονισμού 1278/2022 που δίνει την δυνατότητα χρησιμοποίησης χρηματικών πόρων που έχουν απομείνει αδιάθετοι από το παλαιό επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας 2014-2020 στα πλαίσια ανακατανομής πόρων που προβλέπονται για άλλες δράσεις στην κατεύθυνση στήριξης του βαρύτατα πληγέντος κλάδου της αλιείας.

Μεθαύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου τελικά προγραμματίστηκε συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ μετά από αίτημά μας προκειμένου να ενημερωθούμε για τις προθέσεις της Ηγεσίας, αφού ο χρόνος όμως έχει περάσει επώδυνα, οι αντοχές μας εκμηδενίστηκαν και η απελπισία μας ξεχειλίζει και μας γονατίζει.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης και αναγνωρίζοντας την προσφορά του κλάδου μας στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία ο υπουργός στον οποίο έχουμε εναποθέσει όλες τις ελπίδες μας τα πάρει γενναίες πρωτοβουλίες για την διάσωση μας.

Απέχουμε λοιπόν αύριο Τρίτη από την εργασία μας σε μία κορύφωση της αγωνίας μας ενόψει της συνάντησης της  αντιπροσωπείας μας με τον Υπουργό αλλά και σε ένδειξη στήριξης των ανθρώπων οι οποίοι θα θα μας εκπροσωπήσουν σε αυτή.

Είναι αυτονόητο φυσικά ότι από Τετάρτη δεν θα υπάρξει φρέσκο Ελληνικό ψάρι στην ιχθυαγορά.

 

 

 

 

Facebook Comments Box

Από Symthermnews

This will close in 10 seconds