Μία πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στις 3 Οκτωβρίου από άγνωστη αιτία, έφερε στην επιφάνεια τους κινδύνους και τις ενδεχόμενες δυσάρεστες καταστάσεις που μπορούν να δημιουργούν, σε ένα τμήμα του παραλιακού μετώπου της ανατολικής Θεσσαλονίκης όπου υπάρχουν διάσπαρτοι αυθαίρετοι οικισμοί με παλιές πρόχειρες κατά βάση εξοχικές κατοικίες.

Η πυρκαγιά της 3ης Οκτωβρίου ξέσπασε στην περιοχή Όρμος στην Επανομή, κοντά στο Κτήμα Καραγκιόζη και στις πρώην κατασκηνώσεις του Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, αλλά και τη συνδρομή των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας Επανομής και Θέρμης οι ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν σε κάποια σπίτια ήταν περιορισμένες. Ωστόσο, πυροσβέστες και εθελοντές διαπίστωσαν ότι η περιοχή παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το πολύπαθο Μάτι στην Αττική.

Είναι μια περιοχή χωρίς ρυμοτομία, με στενούς δρόμους στους οποίους μετά βίας χωρούν πυροσβεστικά οχήματα και πολλοί απ΄ αυτούς οδηγούν συχνά σε αδιέξοδο.

epanomis-fotia-1.jpg
epanomis-fotia-5.jpg

Όπως αναφέρει στο makthes.gr ο Τριαντάφυλλος Μπουχούνας, δασολόγος και μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Επανομής “η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής και των Εθελοντών έσωσε πολλά σπίτια και το γειτονικό πευκοδάσος». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η Εθελοντική Ομάδα της Επανομής παρά το γεγονός ότι στερείται εξοπλισμού και ουσιαστικής στήριξης, έσπευσε άμεσα να συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης. Σύμφωνα με τον ίδιο «το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή είναι τα πολύ στενά δρομάκια που καταλήγουν σε αδιέξοδο.

Κάποια σπίτια σώθηκαν γιατί ευτυχώς ήταν καθαρές οι αυλές τους από ξερόχορτα και πευκοβελόνες και σταματούσε η φωτιά έξω από την αυλή. Μάλιστα κάποια από αυτά είχαν στις αυλές τους και δεξαμενές πετρελαίου για τους καυστήρες θέρμανσης που ευτυχώς δεν πήραν φωτιά”.

Ο Λάζαρος Γιαννούδης ο οποίος γνωρίζει άριστα την περιοχή σημειώνει ότι «από τη φωτιά δεν προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές διότι ευτυχώς είχε καθαριστεί ο χώρος από τις πευκοβελόνες».

epanomis-fotia-2.jpg
epanomis-fotia-3.jpg

Ο οικισμός στον οποίο ξέσπασε η φωτιά είναι κυρίως παραθεριστικός. Τα σπίτια είναι μικρά, παλιά και κατά βάση αυθαίρετα. “Εάν η φωτιά εκδηλωνόταν καλοκαίρι όταν έχει πολύ κόσμο και πολλά αυτοκίνητα δεν ξέρω τι θα μπορούσε να συμβεί”, αναφέρει κάτοικος που γνωρίζει την περιοχή.

“Η περιοχή πράγματι δεν διαθέτει ρυμοτομία. Ο λόγος είναι ότι πριν από δεκαετίες δόθηκαν μεγάλα κληροτεμάχια σε δικαιούχους οι οποίοι στην πορεία τα χώρισαν σε πολύ μικρά οικόπεδα διακοσίων, τριακοσίων τετραγωνικών μέτρων και τα πουλούσαν. Αυτοί οι στενοί δρόμοι είναι ουσιαστικά ιδιωτικοί, δηλαδή δημιουργήθηκαν προκειμένου να επικοινωνούν τα σπίτια μεταξύ τους.

Δεν ανήκουν στο δήμο, ούτε στην Περιφέρεια”, αναφέρει ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής. Σημειώνει πως πράγματι τα δρομάκια είναι πολύ στενά “μετά βίας χωρά πυροσβεστικό όχημα, να φανταστείτε ότι το γκρέιντερ του δήμου δεν χωρά για να περάσει και να καθαρίσει”. Αναγνωρίζει πως “η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη”, παρατηρεί ωστόσο, ότι η πρόσβαση προς τη θάλασσα σε περίπτωση κινδύνου είναι εφικτή “δεν υπάρχουν βράχια και απόκρημνες παραλίες όπως συνέβη στο Μάτι”. Παραδέχεται όμως, πως “εάν συμβεί μία πυρκαγιά μέσα στο κατακαλόκαιρο, όταν έχει πολύ κόσμο και επιχειρήσουν όλοι να φύγουν με τα αυτοκίνητά τους τότε θα υπάρξει πρόβλημα”.

Ο κ. Τσαμασλής επισημαίνει παράλληλα, ότι τέτοιοι μικροί οικισμοί υπάρχουν και σε άλλες περιοχές κατά μήκος της ακτής όπως στη Δροσιά, στη Σμίλα, στην Αγία Τριάδα, στους Νέους Επιβάτες κ.λπ. “Δυστυχώς, δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει στο δήμο να παρέμβει για να διορθώσει τα πράγματα”, αναφέρει ο δήμαρχος Θερμαϊκού.

Πηγή:makthes.gr

Facebook Comments Box

Από Symthermnews

This will close in 10 seconds