Γράφει ο Χρήστος Περιβολάρης

Κάθε χρόνο ξημερώματα 1ης Οκτωβρίου στις 12 το βράδυ είχαμε συνηθίσει να κατεβαίναμε στο λιμάνι της Μηχανιώνας και να κοιτάζαμε τις μηχανότρατες οι οποίες αναχωρούσαν όλες μαζί για την αλιεία στα νερά του Αιγαίου.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά..

Λόγω της τιμής του πετρελαίου οι ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να ανταπεξέλθουν οικονομικά και έτσι αποφάσισαν όλοι μεταξύ τους ότι δεν θα δουλεύουν τα Σάββατα και θα δουλεύουν με συγκεκριμένα ωράρια από τις 05:00 το πρωί θα ρίχνουν τα δίχτύα τους στην θάλασσα και στις 20:00 θα τα σηκώνουν.

Οι ιδιοκτήτες των μηχανοτρατών ξεκινούν ήδη με “μείον το ταμείον” από πέρυσι και έβαλαν πάλι όλοι περίπου 30.000 ευρώ πετρέλαιο που θα τους πάει περίπου 20 ημέρες στην δουλειά με την απόφαση που πήραν.

Και φυσικά για φέτος είναι πολύ δύσκολο να πάνε για αλιεία στο Ανατολικό Αιγαίο καθώς μόνο το πήγαινε-έλα (χωρίς τα υπόλοιπα) κοστίζει ακριβά και ισοδυναμεί με μια ημέρα αλιείας εδώ κοντά.

Και για να εξηγήσουμε καλύτερα…

Τα 30.000 ευρώ πετρέλαιο θα τους φθάσουν εάν δουλεύουν εδώ στον Θερμαϊκό που οι αποστάσεις είναι μικρές.

Εάν κάποια ψαροκάικα θελήσουν να πάνε στο Αιγαίο (Λήμνο,Άι Στρατή κλπ) τα 30.000 ευρώ δεν θα τους πάνε ούτε δέκα μέρες διότι ΜΟΝΟ για το “πήγαινε-έλα” χρειάζονται 1000 λίτρα χωρίς να “δουλέψουν”, δηλαδή μόνο να πάνε από το Πόρτο Κουφό στη Λήμνο και να γυρίσουν από την Λήμνο για το Πόρτο Κουφό.

Και θυμηθείτε: Μόνο για τη διαδρομή!!

Όσο η μηχανότρατα “τραβάει” δηλαδή έχει κατεβασμένες τις πόρτες και τα δίχτυα στο βυθό, καίει πιο πολύ πετρέλαιο γιατί ζορίζεται (σκεφτείτε ότι κάτι τραβάει το καΐκι στο βυθό.)

Ήδη λοιπόν από πέρυσι ο υπουργός τους είχε παρακαλέσει να βάλουν “πλάτες” για να μην γίνει μπάμ στην αγορά,καθώς μαζί με τους ψαράδες περίπου ακόμη 75.000 άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι και έκαναν όσο κουράγιο μπορούσαν και χρεώθηκαν.

Η βεβαίωση του υπουργείου ήταν ότι έχει εγκριθεί κονδύλιο για ενίσχυση των ψαράδων για το πετρέλαιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποζημιωθούν άμεσα.

Το κονδύλιο όντως εγκρίθηκε από το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 αλλά οι ψαράδες δεν έλαβαν ποτέ την ενίσχυση μέχρι σήμερα που τους ζητούν πάλι να βγουν στην δουλειά με τις ίδιες συνθήκες για να μην καταρρεύσει η αγορά!

Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κάποιος ότι πλέον οι Τούρκοι ψαράδες θα είναι ολομόναχοι στο Ανατολικό Αιγαίο στα Διεθνή ύδατα και να μην περιμένετε να δείτε καΐκια ελληνικά σε Λήμνο και Άι Στρατή φέτος τώρα ειδικά που ζητούν και οι Τούρκοι την αποστρατικοποίηση τους.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο…

 

Κατευόδιο των ψαράδων

Να ευχαριστήσω τον κ.Γιώργο Φερφελή για τις πληροφορίες καθώς και για την διάθεση των φωτογραφιών.

 Καλές θάλασσες!!! 

 

Facebook Comments Box

Από Symthermnews