Ρεπορτάζ της Δήμητρας Παληγιάννη για το theopinion.gr

Δυσβάσταχτα έξοδα, προβλήματα στην αγορά των ψαριών και απουσία μέτρων στήριξης ταλανίζουν τους ψαράδες. Η ενεργειακή κρίση τους έχει κατακερματίσει, αφού το τελευταίο διάστημα καλούνται να πληρώνουν πάνω από το διπλάσιο κόστος σε καύσιμα προκειμένου να βγαίνουν με τις τράτες τους στα ανοιχτά.

«Από 600 ευρώ το πετρέλαιο της ημέρας έφτασε στα 1.500 ευρώ», δηλώνει στο TheOpinion.gr ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Πλοιοκτητών και Μηχανοτρατών Νέας Μηχανιώνας, Μάρκος Τσακμάκας.

Όπως εξηγεί μια μηχανότρατα χρειάζεται περίπου 1000 λίτρα πετρελαίου την ημέρα, τα οποία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία κόστιζαν περίπου 600 ευρώ στους ψαράδες, ενώ τους τελευταίους μήνες η ίδια ποσότητα έχει φτάσει να κοστίζει 1.500 ευρώ.

Και δεν είναι τα καύσιμα το μόνο πρόβλημα για τους ψαράδες. Σκοινιά, δίχτυα, συσκευασίες φελιζόλ για τα ψάρια, όλα έχουν ανεβεί τουλάχιστον κατά 50%. «Ακόμη και τα λιμενικά τέλη που πληρώνουμε όταν δένουμε στο λιμάνι για φορτώσουμε και να ξεφορτώσουμε αυξήθηκαν 60%», προσθέτει ο κ. Τσακμάκας.

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή διαθέτει έναν στόλο με 270 μηχανότρατες συνολικά, εκ των οποίων οι 44 βρίσκονται στη Μηχανιώνα. Στον τομέα της αλιείας απασχολούνται 7.500 αλιεργάτες και γύρω από την αλιεία συνολικά 75.000 εργαζόμενοι. Μάλιστα, η μέση αλιεία με μηχανότρατες και γρι-γρι αποφέρει το 90% των ψαριών που διακινούνται στην ελληνική αγορά.

Χωρίς στήριξη

Ωστόσο, όπως τονίζει στο TheOpinion ο κ. Τσακμάκας η ελληνική πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο δεν κάνουν τίποτα όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να στηρίξουν αυτό το μεγάλο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα.

«Έχουν περάσει 6 μήνες και δεν έχουμε πάρει δραχμή. Μας είπαν βάλτε “πλάτη” κι εμείς θα σας στηρίξουμε και δεν έχουμε δει τίποτα», καταγγέλλει.

«Δε γίνεται να βάζουμε κάθε μέρα 1.000 ευρώ από την τσέπη μας. Πολλοί συνάδελφοι που δεν είχαν οικονομικό απόθεμα στην άκρη δεν άντεξαν», προσθέτει ο ίδιος ζητώντας από την κυβέρνηση να προβεί είτε στην επιδότηση των καυσίμων ή επί του συνολικού κόστους που βαραίνει τους ψαράδες, όπως έχει συμβεί και με άλλα επαγγέλματα.

Μείωση του προσωπικού και των ημερών εργασίας

Από τη 1η Οκτωβρίου ξεκινά η σεζόν για τους ψαράδες, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε διαφορετικές λύσεις, εφόσον η κυβέρνηση δεν στηρίζει έμπρακτα το έργο τους. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Τσακμάκας πολλοί συνάδελφοι του θα ξεκινήσουν με μειωμένο προσωπικό και θα βγαίνουν στα ανοιχτά λιγότερες ημέρες μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.

Πεσμένη ζήτηση και μειωμένες τιμές στα ψάρια

Η γενικευμένη ακρίβεια έχει επηρεάσει τις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οποίοι πλέον δεν αγοράζουν συχνά ψάρια με αποτέλεσμα η ζήτηση να μειώνεται, άρα και η τιμή που πωλούν οι ψαράδες να είναι κι αυτή μειωμένη.

«Εμείς δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε τις τιμές των προϊόντων μας ώστε να βγάλουμε από εκεί τα έξοδα μας. Είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί πτώση 30% στις τιμές των ψαριών», εξηγεί.

Ψάρια Τουρκίας

Τέλος, ο ίδιος αναφέρει το μεγάλο «αγκάθι» που αντιμετωπίζει ο κλάδος του και αφορά στη διοχέτευση ψαριών αμφιβόλου ποιότητας και άνευ υγειονομικού πρωτοκόλλου από την Τουρκία που καταλήγουν στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακμάκα, πολλοί έμποροι δεν διστάζουν να παραπλανούν τους καταναλωτές, τοποθετώντας τα εισαγόμενα ψάρια σε ελληνικά τελάρα, που αναγράφουν στοιχεία Ελλήνων ψαράδων και έτσι να τα πουλάνε ως ελληνικά στην αγορά.

Πηγή:theopinion.gr

Facebook Comments Box

Από Symthermnews