Λίγο πριν τη συνένωση των δήμων λόγω Καλλικράτη, ιδρύθηκε η ανώνυμη εταιρία «Τουριστική Επιχείρηση δήμου Θερμαϊκού» με σκοπό την τουριστική προβολή της περιοχής μας και την τουριστική της ανάπτυξη.
Μια ευέλικτη επιχείρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις των ανώνυμων εταιριών, με μεγαλομέτοχο τον δήμο Θερμαϊκού.
Μπορούσε να πάρει και εξωτερικές δουλειές για να αυξήσει την κύκλο εργασιών της. Φυσικά αυτό απαιτούσε τη στελέχωση της εταιρίας με επαγγελματίες τεχνοκράτες που θα μπορούσαν αν οδηγήσουν την επιχείρηση στην επίτευξη των στόχων της, κάτι το οποίο προφανώς δεν έγινε.
Πέρασαν έτσι τα χρόνια, η Τουριστική Επιχείρηση φυτοζωούσε, με ελάχιστη δραστηριότητα.
Φτάσαμε στο σημείο το χρέος της επιχείρησης να ξεπεράσει τις 200 χιλ ευρώ, από οφειλές στη διοίκηση της επιχείρησης (πρόεδρο ΔΣ κλπ) και σε τρίτους, προμηθευτές και συνεργάτες.
Έτσι αποφασίστηκε το κλείσιμο της επιχείρησης.
Με το κλείσιμο της εταιρίας οι πιστωτές θα μπορούσαν να παραμείνουν απλήρωτοι αφού σε μια ανώνυμη εταιρία «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».
Ωστόσο η διοίκηση του δήμου, κάνοντας χρήση της διακριτικής της ευχέρειας, εισηγήθηκε την ανάληψη των οφειλών αυτών από τον δήμο. Υπέρ της εισήγησης του δημάρχου τάχθηκε και η μείζονα αντιπολίτευση του πρώην δημάρχου.
Συμπέρασμα 1ον: Οι τελευταίες διοικήσεις του δήμου και οι δήμαρχοι, «καταφέρανε» να οδηγήσουν την Τουριστική Επιχείρηση στην υπερχρέωση και στο κλείσιμο. Ο φορέας που θα έπρεπε να αποτελεί την αιχμή του δόρατος, το εργαλείο της τουριστικής μας προβολής, δυστυχώς ναυάγησε… δηλαδή τον βουλιάξανε…
Και να έχουμε υπόψιν ότι πλέον δεν μπορεί να συσταθεί ανάλογη εταιρία στον δήμο μας. Οι ευθύνες φυσικά έχουν ονοματεπώνυμο…
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια σφοδρή αντιπαράθεση για την τελευταία διοίκηση και τον τελευταίο πρόεδρο της τουριστικής επιχείρησης, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος από τον πρώην δήμαρχο.
Η επίθεση που δέχτηκε δεν ήταν φυσικά αναίτια ούτε αβάσιμη, καθώς επί των ημερών του η επιχείρηση υπερχρεώθηκε και έκλεισε, ενώ ο ίδιος φρόντιζε να διατυμπανίζει ότι προσφέρει αμισθί υπηρεσίες…
Αν το κλείσιμο της επιχείρησης δεν οφείλεται στον ίδιο, καλό θα ήταν ο πρόεδρος να μας ενημερώσει ποιος είναι ο υπεύθυνος για την εξέλιξη αυτή.
Συμπέρασμα 2ον: Καλές οι υψηλές θέσεις ευθύνης και προβολής, αλλά έχουν και το ρίσκο να πέσεις κάτω και να τσακιστείς…
Τότε η ευθύνη είναι αυτού που κατέχει τη θέση και πρέπει έντιμα και με θάρρος να την αναλαμβάνει και να μην ρίχνει ευθύνες σε αυτούς που του λένε ότι έπρεπε να είναι πιο προσεχτικός…
Βέβαια, ο σημερινός δήμαρχος εκτίμησε παρολαυτά τη δουλειά του προέδρου της τουριστικής επιχείρησης και τον ενέταξε στο ψηφοδέλτιό του, ορίζοντάς τον μάλιστα και έμμισθο αντιδήμαρχο στρατηγικού προγραμματισμού του δήμου καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.
Εισηγήθηκε επίσης να αναλάβει ο δήμος το χρέος της τουριστικής επιχείρησης προς τον πρώην πρόεδρο. Το υπερψήφισε με χαρά και ο πρώην δήμαρχος.
Συμπέρασμα 3ον: Ο δήμαρχος βλέπει πράγματα που εμείς οι απλοί δημότες δεν μπορούμε να τα δούμε.
Διακρίνει τις ικανότητες διοίκησης των στελεχών του…
Μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι…
Facebook Comments Box

Από Symthermnews