Σε μία κίνηση που ουσιαστικά πλέονπαύει να ενέχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, η Ρωσία «τιμωρεί» την Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρώντας κλειστή τη στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1, τη στιγμή που οι «27» κινούνται προς την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο μπροστά σε έναν «βαρύ» χειμώνα ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.

Κλιμακώνοντας τον πόλεμο νεύρων, η ρωσική Gazprom «δείχνει» σε επ’ αόριστον διακοπή της τροφοδοσίας επικαλούμενη νέο πρόβλημα με τον Nord Stream 1 μόλις λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επαναλειτουργία του, τα ξημερώματα του Σαββάτου, έπειτα από τριήμερες εργασίες συντήρησης -που είχαν ανακοινωθεί εξίσου «αιφνιδιαστικά».

Σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού δεν περιέχει κανένα χρονοδιάγραμμα ως προς την επαναλειτουργία του αγωγού.

Ως αιτία για τη διακοπή της τροφοδοσίας προβάλλεται η διαρροή λαδιού μηχανής στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Η Gazprom αναφέρει ότι ο αγωγός δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια έως ότου αποκατασταθεί η διαρροή.

Στην πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος Ερίκ Μαμέρ κάνει λόγο για «επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας» της Μόσχας και «δόλια προσχήματα» για να παραμείνει κλειστός ο αγωγός.

«Η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα το απόγευμα ότι κλείνει για άλλη μια φορά τον Nord Stream 1 με δόλια προσχήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή» σημειώνει ο Ερίκ Μαμέρ, προσθέτοντας ότι «είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, καθώς προτιμά να καίει το αέριο αντί να τηρεί τις συμβάσεις».

Αντίδραση ήλθε και από τον Λευκό Οίκο, με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας να αναφέρει πως «δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Ρωσία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο σε βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών».

Την ίδια στιγμή, η Siemens Energy αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η διαρροή λαδιού δεν συνιστά λόγο για να διακοπεί η λειτουργία του Nord Stream 1.

«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης» υπογραμμίζει η εταιρεία.

Ανάλογες διαρροές στο παρελθόν δεν έχουν οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας, αναφέρει η Siemens Energy, τονίζοντας πως επί του παρόντος δεν της έχουν ανατεθεί εργασίες συντήρησης, αλλά τελεί εν αναμονή.

«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο αγωγός Nord Stream 1 λειτουργούσε ήδη στο 20% της δυναμικότητάς του, με το Κρεμλίνο να συντηρεί την αβεβαιότητα για ολική διακοπή της τροφοδοσίας, και σταθερά να κατηγορεί τη Δύση ότι είναι η μόνη υπαίτια για τη μείωση της τροφοδοσίας εξαιτίας της επιβολής κυρώσεων -αποκρούοντας τα συντονισμένα «πυρά» των «27» για «ενεργειακό εκβιασμό».

Στη Γερμανία, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του δικτύου φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία, όμως προέτρεψε τους πολίτες και τις εταιρείες να περιορίσουν την κατανάλωση.

«Είναι καλό που η Γερμανία είναι καλύτερα προετοιμασμένη, όμως τώρα εξαρτάται από τον καθένα και όλους μας», ήταν η σαφής δήλωση του προέδρου της ρυθμιστικής αρχής (Bundesnetzagentur) Κλάους Μούλερ, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι διατηρείται κλειστή η στρόφιγγα του Nord Stream 1.

«Αυτό αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον μας», σημείωνε την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, Μίχαελ Ροτ.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι γεμάτες σε ποσοστό 85%. Το Βερολίνο εκτιμά ότι ο στόχος που έχει τεθεί, να γεμίσουν κατά 95% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, εκτός και αν εταιρείες και νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση. Σε κοινοτικό επίπεδο, η ΕΕ έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο, να πληρωθούν οι δεξαμενές κατά 80% μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Facebook Comments Box

Από Symthermnews