Ο Φάρος κατασκευάστηκε από τη Γαλλική Εταιρία Οθωμανικών Φάρων το 1864 και βρίσκεται στην ιστορική περιοχή Καραμπουρνού, στις βραχώδεις ακτές του Αγγελοχωρίου. Το ύψος του είναι 10,5 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος (Ύψος από τη στάθμη του νερού της θάλασσας) 32 μέτρα. Είναι κατασκευασμένος από συμπαγείς οπτόπλινθους, όπως ακριβώς κατασκευάζονταν οι καμινάδες των βιομηχανικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης την εποχή εκείνη και συνεργάζεται με τον Ραδιοφάρο που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Θερμαικού στις εκβολές του Αξιού. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.

Την περίοδο 1883 – 1885, οι Οθωμανοί παρήγγειλαν σε Γερμανούς τεχνικούς τη δημιουργία οχυρών, ακριβώς μπροστά από τον Φάρο. Η θέση ήταν ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας, έτσι κατασκευάστηκαν 5 πολυβολεία (το ένα σώζεται) και το εντυπωσιακό μπούνκερ (καταφύγιο) που και αυτό σώζεται σε άριστη κατάσταση όπως θα δείτε στις φωτογραφίες. Από κάτω υπήρχε υπόγειο συγκρότημα για υπόγεια επικοινωνία που ωστόσο, δεν είναι πλέον προσβάσιμο.

Στην αρχή ο Φάρος λειτουργούσε με πετρέλαιο, στη συνέχεια, αφού πρώτα έπαθε μεγάλες ζημιές από τους Συμμάχους στην Κατοχή, ξαναλειτούργησε το 1948 χρησιμοποιώντας πλέον ως καύσιμο ασετιλίνη.

Το 1963 μετατράπηκε σε ηλεκτρικός Φάρος με δύναμη φωτισμού σχεδόν 20 ναυτικά μίλια. Ακόμα, ο φάρος εκτός από τη φωτιστική πηγή διαθέτει και ειδικό σύστημα ηχητικών σημάτων το οποίο τίθεται σε λειτουργία όταν επικρατεί ομίχλη στη περιοχή.

Το 1998 χαρακτηρίστηκε Διατηρητέο Νεώτερο Μνημείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς και έτσι αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας σώθηκε.

Άλλωστε ο φάρος του Αγγελοχωρίου είναι ο αρχαιότερος φάρος της Μεσογείου! 

Ακριβώς δίπλα είναι τα απομεινάρια του Αυστρο-Οθωμανικού Κάστρου, ένα εντυπωσιακό μνημείο.

 

Χαρακτηριστικά  Φάρου

Εναλλακτικά ονόματα: Karrnaki
Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: Northetrn Aegean Sea
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 40.50185° / 22.81732° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Χρώμα Φωτός: White-Red Sectors / WR
Περίοδος Αναλαμπής: 10 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 30 m
Εμβέλεια: 17 ν.μ
Σε Λειτουργία: True
Έτος κατασκευής: 1864

1864

Facebook Comments Box

Από Symthermnews