«Κλείδωσαν» όλες οι λεπτομέρειες για το περιβόητο σχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να φέρει ένα μεγάλο «ψαλίδι» στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο από τον πρωθυπουργό, ενώ πιθανώς την Παρασκευή θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ

Στόχος θα είναι οι λογαριασμοί να μετριάσουν το πρόβλημα για τους πολίτες. Θα υπάρχει μεν επιβάρυνση αλλά όχι τόσο μεγάλη

Πολυεπίπεδη θα είναι η παρέμβαση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, με αναδρομικό χαρακτήρα.

Θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον καταναλωτή αλλά η μείωση των λογαριασμών θα αφορά τους πάντες, τόσο τα νοικοκυριά όσο και της επιχειρήσεις.

Θα υπάρχει μάλιστα και κάποια παρέμβαση για τους λογαριασμούς των προηγούμενων μηνών.

Η κυβέρνηση επιπλέον θα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές χονδρικής ενώ θα υπάρξει και επιδότηση λογαριασμών λιανικής.

Το συνολικό ύψος της παρέμβαση θα ανέλθει 2,5 δισ. € μέχρι το τέλος του έτους

Τα χρήματα θα αντληθούν από:

• Τον προϋπολογισμό
• Το ταμείο πράσινης μετάβασης
• Τα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές: Η παρέμβαση θα είναι πολυεπίπεδη- Δεν θα μείνει κανείς, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, χωρίς κάλυψη (σ.σ. άρα η παρέμβαση θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα και δεν θα εξαιρούνται όπως τώρα οι καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών)

Το νέο σύστημα θα δημιουργήσει ασφάλεια, αλλά δεν θα είναι αυτοματοποιημένο (σ.σ. άρα δεν θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως οι βασικές παράμετροι ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου ή της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος)

Η παρέμβαση θα κινείται δημοσιονομικά εντός του πλαισίου που περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (σ.σ. προβλέπονται 3,6 δισ ευρώ για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος)

Πηγή: skai.gr και iefimerida.gr

 

Facebook Comments Box

Από Symthermnews

This will close in 10 seconds