Νέες κλινικές λεπτομέρειες για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έδωσαν στη δημοσιότητα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 18 κρούσματα σε τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες – και δεκάδες άλλα στην Ευρώπη.

Οι τελευταίες κλινικές λεπτομέρειες που κοινοποίησε το CDC χθες προέρχονται από την Αλαμπάμα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Τα κλινικά αρχεία αναλύθηκαν για εννέα συνολικά ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο Παίδων μετά την 1η Οκτωβρίου 2021.

Υγιείς οι ασθενείς πριν κολλήσουν ηπατίτιδα- Μέσος όρος ηλικίας τα 3 έτη

Οι ασθενείς προέρχονταν από διαφορετικά μέρη της πολιτείας χωρίς επιδημιολογική σύνδεση. Όλοι θεωρούνταν γενικά υγιείς, χωρίς σημαντικές συννοσηρότητες και χωρίς αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν περίπου τρία έτη, με εύρος από μικρότερο των δύο έως μεγαλύτερο των πέντε ετών.

Τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι ασθενείς με οξεία ηπατίτιδα

Ο εμετός και η διάρροια ήταν τα συνηθέστερα συμπτώματα των ασθενών πριν τη εισαγωγή τους, ενώ ορισμένοι παρουσίαζαν επίσης συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Κατά την εισαγωγή, οι περισσότεροι ασθενείς είχαν διογκωμένο ήπαρ, μαζί με ίκτερο και κιτρίνισμα στα μάτια. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν αρνητικά αποτελέσματα εξετάσεων για τους ιούς ηπατίτιδας A, B και C, ενώ αποκλείστηκαν αρκετές άλλες αιτίες παιδιατρικής ηπατίτιδας και λοιμώξεων. Όμως ο αδενοϊός ανιχνεύθηκε σε όλους τους ασθενείς.

Μεταξύ των εννέα ασθενών στην Αλαμπάμα, έξι έλαβαν θετικά αποτελέσματα εξετάσεων για τον ιό Epstein-Barr που διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από προηγούμενες λοιμώξεις. Άλλοι ανιχνευθέντες ιοί περιλάμβαναν εντεροϊό/ρινοϊό, μεταπνευμονοϊό, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και ανθρώπινο κορωνοϊό OC43. Κανένας ασθενής δεν είχε τεκμηριωμένο ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης κορωνοϊού.

Οξεία ηπατική ανεπάρκεια σε 3 ασθενείς – Δύο χρειάστηκαν μεταμόσχευση

Τρεις ασθενείς εμφάνισαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια, δύο από τους οποίους υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Το CDC αναφέρει ότι όλοι οι ασθενείς έχουν αναρρώσει ή αναρρώνουν, συμπεριλαμβανομένων των ληπτών μεταμοσχεύσεων.

Υπενθυμίζεται πως η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος, ενός ζωτικού οργάνου που επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά, φιλτράρει το αίμα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όταν το ήπαρ παθαίνει φλεγμονή ή καταστρέφεται, μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία του.

Τις περισσότερες φορές, η ηπατίτιδα προκαλείται από έναν ιό και οι αδενοϊοί είναι ένας κοινός τύπος ιού που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ήπιες έως πιο σοβαρές ασθένειες. Όμως αυτοί οι ιοί μόνο σπάνια αναφέρονται ως αιτία σοβαρής ηπατίτιδας σε υγιείς ανθρώπους.

Τι είναι ο αδενοϊός και πώς μπορεί κάποιος να προστατευτεί

Ο αδενοϊός αναγνωρίζεται ως αιτία ηπατίτιδας μεταξύ ανοσοκατεσταλμένων παιδιών, αλλά μπορεί να είναι ένας «υποαναγνωρισμένος παράγοντας που συμβάλλει στην ηπατική βλάβη μεταξύ υγιών παιδιών» σύμφωνα με το CDC. Μεταδίδεται κυρίως από τα κόπρανα στο στόμα.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τους αδενοϊούς στα παιδιά. Οι αδενοϊοί τείνουν να παραμένουν στις επιφάνειες και τα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα δεν λειτουργούν καλά εναντίον τους, σύμφωνα με τον Δρ. Ασλέσα Καουσίκ, εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. «Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι το καλύτερο» δήλωσε ο Καουσίκ. «Κρατήστε απόσταση από οποιονδήποτε είναι άρρωστος με βήχα και φτέρνισμα και διδάξτε στα παιδιά σας να βήχουν ή να φτερνίζονται στο μανίκι τους».

Πηγή:iefimerida.gr

 

 

Facebook Comments Box

Από Symthermnews

This will close in 10 seconds