Τέλος η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την Κυριακή 1η Μαΐου για την είσοδο στους κλειστούς χώρους αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών στη σημερινή της, Πέμπτη, συνεδρίαση.

Παραμένει σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, αν και το μέτρο θα επανεξεταστεί στις 31 Μαΐου όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας συνιστάται σε εξωτερικούς χώρους όταν παρατηρείται συνωστισμός.

Επίσης, χωρίς επίδειξη πιστοποιητικού θα εισέρχονται στη χώρα από την Πρωτομαγιά και οι τουρίστες.

Παράλληλα, η Μ. Γκάγκα δήλωσε ότι τα κρούσματα υποχωρούν και η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή. Η κανονικότητα στη χώρα ξεκινά όπως και σε άλλες χώρες που αρχίζουν να ζουν κανονικά, ισχυρίστηκε η ίδια.

Εξάλλου, οπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την ηπατίτιδα στα παιδιά, ενώ από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστήριξε ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή. Μολοταύτα, οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και διεξάγουν έρευνες.

Για την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 τόσο η κα. Γκάγκα όσο και ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσαν ότι είναι απαραίτητη για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς η ανοσοποίηση εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου.

Αναλυτικά ανακοινώθηκαν τα εξής:

Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

– Αναστολή Covid pass από 1η Μαϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.

– Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

– 1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

– 1 rapid τεστ (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις σπο το υπουργείο Παιδείας.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

 

Facebook Comments Box

Από Symthermnews