Εβδομάδα ανακοινώσεων από την κυβέρνηση για το πακέτο στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών που έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της ακρίβειας που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, ειδικά στην ενέργεια. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα υπάρξει μία μορφή «επιδόματος» και για την αγορά καυσίμων, ένα μέτρο ωστόσο που δεν προβλέπεται να είναι οριζόντιο και θα απευθύνεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με την μορφή «κουπονιού».

Σήμερα και αύριο αναμένεται να «κλειδώσει» οριστικά το πακέτο στήριξης και οι ανακοινώσεις αναμένονται από την Τετάρτη (16/3) και μετά, ενώ δεν αποκλείεται τις ανακοινώσεις να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τηλεοπτικό μήνυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά ο πρωθυπουργός θα δώσει το περίγραμμα και στη συνέχεια θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Επιταγή ακρίβειας: Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτό το επίδομα σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για επίδομα που θα δοθεί με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Οι δικαιούχοι θα λάβουν από 200 έως 400 ευρώ και θα αφορά ανέργους, ΑμεΑ, χαμηλοσυνταξιούχους και νοικοκυριά που εντάσσονται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Κουπόνι για καύσιμα: Πρόκειται για μία τελευταία πληροφορία, με επιδότηση σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων, αλλά όχι οριζόντια.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις για λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, πιθανώς αυξημένη περίπου στα 50 ευρώ.

 

«Η τιμή της βενζίνης θα πέσει» λένε πρατηριούχοι – Πτώση στην κατανάλωση

Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν εκτιναχθεί στα «ύψη», επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες των πρατήριων υγρών καυσίμων για το πώς θα κυμανθούν τις επόμενες ημέρες οι τιμές της αμόλυβδης, του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Την ίδια ώρα, το τελευταίο εικοσαήμερο παρατηρείται μεγάλη πτώση στην κατανάλωση των καυσίμων. Η πτώση στην κατανάλωση κυμαίνεται στο 20% για την αμόλυβδη και στο 35% για το πετρέλαιο κίνησης.

Για την πορεία στις τιμές των καυσίμων μιλάνε στο Newsit.gr, η Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Αν και υπάρχουν ψήγματα αισιοδοξίας ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει βοηθητικά μέτρα την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ενώ παράλληλα παρατηρούνται στις διεθνείς τιμές τις πτωτικές τάσεις, οι πρατηριούχοι τηρούν στάση «βλέποντας και κάνοντας».

Η Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα μιλώντας στο Newsit.gr αναφέρει: «Δεν νομίζω να ανέβουν παραπάνω οι τιμές, είμαι επιφυλακτική, περιμένουμε. Έχει γίνει τόση μεγάλη φασαρία, που πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει άλλο στα διυλιστήρια. Ήδη έβγαλαν τιμολόγια τόσα πολλά με αύξηση. Το Σάββατο παρέλαβα αμόλυβδη με 2 λεπτά του ευρώ (+0,02€) πάνω. Το είχα 2,10€ και το έβαλα 2,12€, δεν έβαλα παραπάνω. Εμείς παίρνουμε διυλισμένο προϊόν. Ούτε είδα μείωση, ούτε την ίδια τιμή. Πάντα με επιφύλαξη, θέλω να δω τα τιμολόγια αύριο το πρωί. Πάμε μέρα με την μέρα».

Τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, το οποίο θα περιλαμβάνει όπως όλα δείχνουν παρέμβαση και για τη βενζίνη, με την κ. Ζάγκα να τονίζει «νομίζω η κυβέρνηση “πήρε το μήνυμα”. Βλέποντας και κάνοντας, είμαστε σε αναμονή, να είμαστε προσεκτικοί».

«Η τιμή της βενζίνης θα πέσει»
Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου αναφέρει στο Newsit.gr «θα πέσει η τιμή της βενζίνης γιατί έχουμε πτωτικές τάσεις στις διεθνείς τιμές». Και συνεχίζει εξηγώντας ότι «εάν πράγματι συνεχιστεί αυτή η πτωτική τάση των διεθνών τιμών του αργού θα πάρουμε μία ανάσα. Βέβαια μπορεί να είναι ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι και να δούμε ξανά πάνω τις τιμές, οπότε εάν δεν δούμε, δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τίποτα».

Ο κ. Ασμάτογλου αναφέρθηκε και στην πορεία στις τιμές όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης. «Το πετρέλαιο κίνησης θα πέσει και θα έχει μεγαλύτερη πτωτική τάση από την αμόλυβδη όπως είχε και μεγαλύτερη άνοδο. Είναι διαφορετικός ο τρόπος διαμόρφωσης των τελικών τιμών από το αργό στο διυλισμένο. Συνήθως τα διυλιστήρια της νότιας Ευρώπης είναι βενζινοδιυλιστήρια, αν ζητηθούν από αυτά να παράξουν παραπάνω πετρέλαιο είναι πιο επιβαρυντικό», καταλήγοντας στο ότι «οι καταναλωτές είναι αυτοί που πονάνε» και στο ότι «η πτώση στις πωλήσεις της αμόλυβδης τις τελευταίες 15-20 ημέρες κυμαίνεται τουλάχιστον στο 20%, ενώ για το πετρέλαιο κίνησης είναι πολύ περισσότερο, σχεδόν στο 35%».

Πού κυμαίνονται οι τιμές των καυσίμων
Χθες (13/3) ο μέσος όρος της τιμής της αμόλυβδης ήταν στο 2,109€, του πετρελαίου κίνησης 1,991€ και το πετρέλαιο θέρμανσης 1,622€. Στην Αττική, η βενζίνη 95 οκτανίων έφτασε χθες τα 2,094€, στην Θεσσαλονίκη τα 2,087€. Η βενζίνη στο νομό Δωδεκανήσων την Κυριακή έφτασε τα 2,224€, στην Ευρυτανία τα 2,185€, στις Κυκλάδες τα 2,260€, τη Λέσβο τα 2,087€, στην Σάμο τα 2,151€ και την Φωκίδα τα 2,153€.

Χθες 13 Μαρτίου και το diesel κίνησης είχε πάρει την ανιούσα. Στην Αττική είναι μία ανάσα πριν τα 2 ευρώ, για την ακρίβεια 1,992€. Παρόμοιο σκηνικό και στην Θεσσαλονίκη, που έφτασε τα 1,983€, ενώ η diesel κίνησης έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 2ευρώ. Συγκεκριμένα στην Φωκίδα είναι στα 2,98€, στις Κυκλάδες στα 2,066€, στην Ευρυτανία 2,050€ και στα Δωδεκάνησα η τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 2,049€.

Και το πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφει αύξηση. Στην πρωτεύουσα και στη Θεσσαλονίκη έχουν παρόμοιες τιμές, 1,618€ και 1,614€ αντίστοιχα. «Φωτιά» έχει πάρει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Λευκάδα καθώς εκεί παρατηρείται η μεγαλύτερη τιμή στα 1,718€ και έπονται η Φωκίδα στα 1,680€ και οι Κυκλάδες στα 1,678€.

 

Facebook Comments Box

Από Symthermnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This will close in 10 seconds