Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δήμων της χώρας επιφέρει η απόφαση του ΣτΕ, που κρίνει ως αντισυνταγματική την ανάδειξη ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων στη θέση των αντιδημάρχων, βάσει των αλλαγών που επέφερε ο νόμος 4623/09.08.2019 (νόμος Θεοδωρικάκου), στο νόμο 4555/2018 (πρόγραμμα Κλεισθένης).
Το Γ τμήμα του ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή των κυβερνητικών μεταβολών στον νόμο 4555/2018 (το λεγόμενο πρόγραμμα Κλεισθένης), ο οποίος απαγορεύει τον ορισμό αντιδημάρχων από δημοτικούς συμβούλους που έχουν αποχωρήσει από την παράταξη τους. Όπως αναφέρει το άρθρο 68 «αντιδήμαρχος δεν μπορεί να οριστεί σύμβουλος που ανήκει σε διαφορετική δημοτική παράταξη από αυτή του δημάρχου, εάν ο ορισμός δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης στην οποία ανήκει ο σύμβουλος αυτός».
Ωστόσο η κυβέρνηση, θέλοντας να επαναφέρει το «δημαρχοκεντρικό σύστημα», προχώρησε σε τροποποιήσεις, καταπατώντας κάθε έννοια συνταγματικού δικαίου.
Το ΣτΕ, σε πρώτο βαθμό, έκρινε ότι αυτό δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ καθώς είναι αντισυνταγματικό. Μετά από αυτό, το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου και η σχετική απόφαση αναμένεται εντός των επόμενων μηνών, πιθανά στο τέλος της άνοιξης.
Τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν είναι πολλά στο χώρο των ΟΤΑ, καθώς αν τελικά εκδοθεί η σχετική απόφαση, θα βρεθούν εκτεθειμένοι αρκετοί δήμοι της χώρας, όπως και ο δικός μας καθώς πρόσφατα ορίστηκε αντιδήμαρχος ο Σπύρος Αδαμίδης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης Μαυρομάτη, με την οποία εκλέχτηκε και στη συνέχεια αποχώρησε.
Σε περίπτωση που τελικά η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει τελεσίδικα ότι οι διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου είναι αντισυνταγματικές, ενδεχομένως να τεθεί θέμα εγκυρότητας των αποφάσεων και των Επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και συνολικά οι αποφάσεις ή η λειτουργία των διοικήσεων των δήμων, που περιλαμβάνουν στις τάξεις τους ανεξάρτητους αντιδημάρχους.
Μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο για ακόμα χειρότερα προβλήματα, αφού οι διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου φέρεται να είναι προβληματικές και σε άλλα σημεία τους, όπως στο θέμα της συγκρότησης των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας.
Πηγή: eperea.gr
Facebook Comments Box

Από Symthermnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This will close in 10 seconds