Σε προηγούμενο άρθρο καυτηριάσαμε την απαξίωση των θεσμών από τη διοίκηση του δήμου με αφορμή τη μη λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης, του πολυπληθέστερου οργάνου του δήμου. Δυστυχώς, η υποβάθμιση των συλλογικών οργάνων διαβούλευσης και λογοδοσίας είναι συνολική και συστηματική.

Εχθές συνήλθε σε ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τον «απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής». Κορυφαία στιγμή δημοκρατικής λειτουργίας που περιλαμβάνει την ενημέρωση των δημοτών και τη λογοδοσία των δημοτικών αρχών. Είναι λυπηρό όμως ότι φρόντισαν και αυτή η διαδικασία να μετατραπεί σε μια τυπική υποχρέωση, απλά και μόνο για να γίνει… Συμμετείχαν μόλις… 1 δημότης!!
Σίγουρα δεν μπορούμε να γεμίσουμε ένα αμφιθέατρο, όπως συνέβαινε προ COVID, αλλά θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη συμμετοχή δημοτών και φορέων του δήμου σε μια συμμετοχική τηλεδιάσκεψη. Ίδια τύχη έχουν φυσικά και άλλες διαδικασίες διαβούλευσης και λογοδοσίας, όπως οι ετήσιες συνελεύσεις κατοίκων σε κάθε κοινότητα, οι οποίες ουδέποτε έγιναν!!
Μία προχωρημένη εξήγηση για την περιφρόνηση της διοίκησης απέναντι στις δημοκρατικές, θεσμικές διαδικασίες είναι ίσως η αντίληψή της, ότι δεν τις έχει ανάγκη ο τόπος, αφού αυτή τα κάνει όλα σωστά.
Για να δούμε όμως τι ακούσαμε στον χθεσινό απολογισμό.

Ο δήμαρχος σε μια προσπάθεια να χαμηλώσει τον πήχη, κρατώντας χαμηλά τη μπάλα όπως είπε, επιδίωξε τη σύγκριση με την προηγούμενη διοίκηση.

Προσφιλή του άλλωστε τακτική καθώς θεωρεί προνομιακό πεδίο την αντιπαράθεση αυτή…

Επιχείρησε δηλαδή να αναγάγει σε επιτυχία το αυτονόητο, να αδειάζουμε δηλαδή τους κάδους!
Κατά τα άλλα ακούσαμε μια παράθεση έργων που ΘΑ γίνουν και απασχολούν το δήμο μας εδώ κι πολλά χρόνια, χωρίς κάτι από αυτά να έχει μπει σε φάση ρεαλιστικής υλοποίησης, γεγονός που καθιστά τις αναφορές αυτές περισσότερο εξαγγελίες και λιγότερο απολογισμό.
Από τον χρόνο της μίας ώρας και 10 λεπτών ομιλίας, ο δήμαρχος αφιέρωσε μόλις 30 δευτερόλεπτα για να μιλήσει για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό αναγνωρίζοντας έτσι την ανυπαρξία τους στα θέματα αυτά, επικαλούμενος απλά τον COVID ο οποίος αποτελεί τελικά φύλλο συκής που σκεπάζει την αδυναμία τους.
Για την κοινωνική πολιτική που θα έπρεπε να βρίσκεται στο επίκεντρο την περίοδο αυτή, επίσης καμία αναφορά. Τη στιγμή που άλλοι δήμοι μπήκαν αυτόνομα και ενεργά στην μάχη κατά της διάδοσης του COVID (μέχρι και με προνομιακή προμήθεια pcr tests για τους δημότες τους), εμείς εξαντλήσαμε την κοινωνική μας πολιτική στη διανομή τροφίμων που μας έδωσε μια υπεραγορά τροφίμων!
Στα θέματα της ύδρευσης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, τα χρόνια προβλήματα και παράπονα συνεχίζουν να ταλανίζουν την επιχείρηση, όπως η μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης λογαριασμών, η χαμηλή εισπραξιμότητα κλπ.
Με λίγα λόγια ο δήμαρχος κατά τη διαδικασία του απολογισμού, την οποία φυσικά μονοπώλησε, αφού δεν μίλησε κανένας αντιδήμαρχος, ούτε οι πρόεδροι των νομικών προσώπων, ξέχασε τις μεγαλεπήβολες δικές του εξαγγελίας για ριβιέρες, Alexanderland και Θερμαγικούς και περιορίστηκε να μας θυμίσει ότι τουλάχιστον σας μαζεύουμε τα σκουπίδια…

Facebook Comments Box

Από Symthermnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This will close in 10 seconds