Η ΠΑΡΑΛΙΑ

Η παραλία ποταμός της Επανομής απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και για πολλά χρόνια ήταν άγνωστη στο ταξιδιωτικό κοινό της πόλης. Η ακτογραμμή της καταλήγει σε ένα ακρωτήρι και η παραλία καταλήγει μέσα στη θάλασσα δημιουργώντας ουσιαστικά αμμόγλωσσα.

Από τη μια πλευρά συναντά κανείς κύμα στην θάλασσα ενώ από την άλλη επικρατεί νηνεμία. Σαν να μην έφτανε αυτό το γεγονός, μέσα στη θάλασσα βρίσκεται εκεί ένα σκουριασμένο ναυάγιο που δημιουργεί μια ξεχωριστή ομορφιά. Η παραλία έχει τιμηθεί με γαλάζια σημαία και όχι άδικα, αφού η θάλασσα καθαρίζεται από τον ποταμό της περιοχής που λειτουργεί ως φυσικό φίλτρο.

default
epanomi
epanomí-1
epanomí-3
epanomí-4
Ποταμός-1140x570
previous arrow
next arrow
Shadow

 

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

Βυθίστηκε πριν από 40 χρόνια στην άκρη του Θερμαϊκού Κόλπου, λίγα μέτρα από την ακτή, ωστόσο τα φουγάρα του ξεπροβάλλουν ακόμη από τον αφρό της θάλασσας για να μαρτυρήσουν στον επισκέπτη τη δική τους ιστορία.

Το γνωστό και ως «ναυάγιο» της Επανομής, κατά την περίοδο της δικτατορίας εκτελούσε εργασίες μεταφοράς χώματος με σκοπό να “μπαζώσει” έναν ιδιαίτερου κάλλους και μοναδικής φυσικής ομορφιάς βιότοπο, όπου κατοικούν εκατοντάδες είδη πανίδας και φύονται περίπου 2.500 είδη άνθη και φυτά.
Όλα αυτά ήταν έτοιμα να θυσιαστούν για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο Άγιος Αντώνιος έσωσε το βιότοπο, καθώς το πλοίο εγκαταλείφθηκε από την εταιρία που ανέλαβε το έργο, σκούριασε και βούλιαξε ανήμερα της γιορτής του Αγίου, γύρω στα 1970.
Λίγους μήνες αργότερα, το δικτατορικό καθεστώς απαλλοτρίωσε αναγκαστικά μία έκταση περίπου 4.500 στρεμμάτων, η οποία κάλυπτε την περιοχή του Ποταμού και του Ναυαγίου καθώς και τον υδροβιότοπο. Στόχος ήταν η τουριστική αξιοποίηση, που δεν έγινε ποτέ. Πριν από λίγους μήνες, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το δήμο Επανομής και τις προσπάθειές του και πλέον όλη η έκταση επεστράφη στην κυριότητα του δήμου.
418468_iefimerida
default
default
DSCN0760-1024x768
DSCN0762-1024x768
DSCN0763-1024x768
FHD0045-1024x576
FHD0063-1024x576
navagio-epanomis1
navagio-epanomis2
Ναυάγιο-Επανομής-Γιάννης-Παρίσης
previous arrow
next arrow
Shadow
Το ναυάγιο της Επανομής δεν είναι το μοναδικό, καθώς στην ίδια περιοχή βυθίστηκε το 1936 άλλο ένα πλοίο. Ήταν ο «Παναγής», ένα γκαζάδικο, το οποίο, λόγω κακοκαιρίας, έπεσε στον κάβο και παρέσυρε στο βυθό τα τρία από τα δέκα μέλη του πληρώματος.
Μια ακόμη ιστορία, που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα στην Επανομή κάνει λόγο για έναν ψαρά από τη Φούρκα, τον Μάμαλη, που κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, βρέθηκε με το καΐκι του φορτωμένο ψάρια στα ανοιχτά. Ο άτυχος ψαράς δεν κατάφερε να επιστρέψει στην ακτή και τα κύματα τον πέταξαν στο νερό. Μέρες αργότερα βρέθηκε παγωμένος στη λιμνοθάλασσα.
Το ναυάγιο αποτελεί σημείο αναφοράς για την Επανομή.
Πηγή φωτογραφιών:
Γιάννης Παρίσης
Facebook Comments Box

Από Symthermnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *