Προς παράταση των μέτρων που ισχύουν έως τις 16 Ιανουαρίου προσανατολίζονται οι ειδικοί τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη του μήνα, καθώς η ραγδαία έξαρση των περιστατικών μόλυνσης που οφείλεται στην Όμικρον, πιθανότατα να κρατήσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Την ίδια ώρα, η επαναλειτουργία των σχολείων θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξήσει τα περιστατικά κορωνοϊού, αφού από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας τους ο αριθμός των μαθητών που νοσούν όπως διαπιστώθηκε από τα self tests ξεπέρασαν τις 15.000.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή

Την Τετάρτη η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει και να προτείνει στην κυβέρνηση τη θέση της για την εξέλιξη της πανδημίας, συνεπώς θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα για το εάν θα παραταθούν ή όχι τα μέτρα. Πάντως, αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι στην παρούσα φάση αν και η Όμικρον προκαλεί ως επί το πλείστον ήπια συμπτώματα, ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και ο υψηλός αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ Covid, δεν επιτρέπουν τη χαλάρωση των μέτρων. Αυτό που συζητείται εντόνως είναι ίσως η χαλάρωση του μέτρου ως προς τη μουσική στην εστίαση.

Επίσης, άλλο ένα μέτρο που θα πέσει στο τραπέζι της συζήτησης είναι η αύξηση ή όχι των θεατών στα γήπεδα. Μία πρόταση είναι να αυξηθεί ο αριθμός από το 10% και έως χίλια άτομα στο 20%.

«Γήπεδα που έχουν χωρητικότητα 15 έως 50 χιλιάδες θεατές μπορούν χωρίς κίνδυνο να φιλοξενήσουν περισσότερους από χίλιους φιλάθλους», υποστηρίζει στέλεχος της κυβέρνησης.

Τι θα γίνει στην εστίαση

Σχετικά με την εστίαση δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι μετά τις 16 Ιανουαρίου. Αυτό όμως που ενδέχεται να αλλάξει είναι μόνο η επιστροφή της μουσικής στα μαγαζιά. Πάντως η άρση του μέτρου της μουσικής δεν βρίσκει όλα τα κυβερνητικά στελέχη σύμφωνα καθώς τα σημερινά δεδομένα δεν επιτρέπουν χαλάρωση των μέτρων αλλά επικράτηση των ήδη υπαρχόντων. Ούτε το ωράριο φαίνεται να διευρύνεται καθώς πιθανότατα θα παραμείνει η επιτρεπόμενη λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τα μεσάνυχτα, όπως ισχύει έως σήμερα. Επίσης, δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε ο επιτρεπόμενος αριθμός ανά τραπέζι που είναι τα 6 άτομα, ενώ θα συνεχιστεί η απαγόρευση ως προς τους όρθιους.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Μεγάλη σημασία δίνει η κυβέρνηση στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και στον περιορισμό της διασποράς των περιστατικών μόλυνσης στις σχολικές αίθουσες. Γι’ αυτό τον λόγο εκπαιδευτικοί και μαθητές, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων προμηθεύτηκαν self test μέχρι και χθες, 10 Ιανουαρίου και πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων, για να έχουν τα αποτελέσματα πριν εισέλθουν σε αυτά. Από το μαζικό testing προέκυψαν χιλιάδες κρούσματα ενώ ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η πρόσληψη εκατοντάδων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι όποιες κενές θέσεις. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η άμεση πρόσληψη 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 αναπληρωτών με συμβάσεις έως τη λήξη του σχολικού έτους. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα αναλάβουν καθήκοντα με ταχείες διαδικασίες τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Facebook Comments Box

Από Symthermnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *