Τέσσερα συν ένα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, παραμονή των Χριστουγέννων, με στόχο την αποσυμφόρηση της πίεσης στα νοσοκομεία αλλά και την ανάσχεση του νέου πανδημικού κύματος που αναμένεται να φέρει η επέλααση της μετάλλαξης Όμικρον, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Παιδείας, Θάνος Πλεύρης.

Ξεκινώντας, ο Γιάννης Οικονόμου, είπε πως η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και στη χώρα μας είναι αναπόφευκτη. Συστήνουμε έλεγχο των πολιτών πριν προχωρήσουν σε δραστηριότητες, είπε πριν δώσει τον λόγο στον Θάνο Πλεύρη.

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων, την οποία προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε».

«Αναφορικά με την Όμικρον στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πολύ υψηλή, ενώ για τη νοσηρότητα υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, σε 10-15 μέρες θα έχουμε πιο σαφή εικόνα, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι η εικόνα της πανδημίαςε αξιολογείται καθημερινά, ενώ ανέφερε πως η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για την αξιολόγηση και επικαιροποίηση των μέτρων.

Περνώντας στα μέτρα, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε πως από αύριο και ως τις 3 Ιανουαρίου ισχύουν τα εξής:

  • Υποχρεωτική η μάσκα και στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους
  • Ειδικά για ΜΜΜ και σουπερμάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας KN-95
  • Απαγορεύονται οι δημόσεις εορταστικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και τη 4η μέρα από την είσοδο στη χώρα.
  • Συστήνεται τεστ όσο περισσότερο μπορούμε πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση
  • Για το 15ήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, χωρίς πάντως να αφορούν σε lockdown. Κατόπιν εισηγήσεων, α εστιάζουν σε τηλεργασία, ψυχαγωγία και δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει εισήγηση ή συζήτηση που να σχετίζεται με αποστολή sms».

Εμφανίστηκε, επίσης, κατηγορηματικός ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, ίσως χρειαστεί να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο βάσει του οποίου λειτουργούν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως «η μάσκα παραμένει και θα είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία» ενώ προανήγγειλε πως «οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο 10ήμερο ουσιαστικά θα αντιστοιχούν στους ελέγχους που έχουν γίνει όλο το έτος».

Η παραβίαση του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας θα επισύρει το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο και στους εξωτερικούς χώρους.

«Αυτή τη στιγμή το 90% άνω των 60 ετών έχουν κλείσει ή έχουν κάνει την αναμνηστική δόση», είπε αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και συνέχισε: «Στους άνω των 60 για την πρώτη δόση ήδη έχουν κλειστεί ραντεβού σε 12.000 και έχουν αιτήματα γύρω στις 20.000 κατοίκους. Στην αναμνηστική δόση είμαστε από τις πρώτες χώρες. Τα μέτρα υποχρεωτικότητας λειτούργησαν πολύ ευεργετικά στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης».

Διευκρινίζοντας τα της ματαίωσης των εορταστικών εκδηλώσεων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η απαγόρευση των εορταστικών εκδηλώσεων δεν αφορά στα θεματικά πάρκα, αλλά στις δημόσιες εκδηλώσεις που γίνονται από δήμους κυρίως, αλλά και ιδιώτες.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποια εισήγηση για το λιανεμπόριο, ενώ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις των επόμενων ημερών.

Νέα μέτρα: Από τις 3 Ιανουαρίου έρχονται νέοι περιορισμοί σε

διασκέδαση, γήπεδα και εργασία

Από τις 3 Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ το δεύτερο πακέτο μέτρων κατά του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τα νέα μέτρα μετά τις εορτές, θα αφορούν την εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα και την εργασία.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, στις 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των Ειδικών προκειμένου να καθοριστεί το ακριβές πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό έρχονται:

  • Περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στην διασκέδαση.
  • Περιορισμοί στις αθλητικές δραστηριότητες και στην είσοδο στα γήπεδα.
  • Αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, δεν θα επιστρέψουν τα μηνύματα στο 13033, όπως συνέβαινε στις περιόδους των lockdown.

Είσοδος στα σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφορών μόνο με διπλή μάσκα ή ΚΝ95

Νέα μέτρα ισχύουν από αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί έως και τις 2 Ιανουαρίου στη χώρα, με το πλαίσιο της χρήσης μάσκας να γίνεται αυστηρότερο

Συγκεκριμένα, στα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς οι πολίτες θα πρέπει να φορούν είτε διπλή μάσκα είτε μάσκα τύπου ΚΝ95, για να ανακοπεί ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού.

Το ίδιο μέτρο ισχύει και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σημειώνεται επίσης πως η μάσκα είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους.

Η προστασία που παρέχουν οι μάσκες τύπου ΚΝ95

Oι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94 – 95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Πρόκειται για μάσκα που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ΚΝ95, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.

Επιπλέον βοηθάει στον αποκλεισμό εισόδων βιολογικών υγρών του φορέα μάσκας σε άλλους, για παράδειγμα όταν βήχει η φταρνίζετε. Ταυτόχρονα μειώνει την αρνητική επίδραση μικρών σωματιδίων αερολύματος που προέρχονται από το τριγύρω περιβάλλον.

Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης ΚΝ95 είναι περίπου 6 με 8 ώρες συνεχής χρήσης.

Αναφορικά με τα σχολεία είπε πως θα ανοίξουν κανονικά μετά τις εορτές, ωστόσο μελετάται ο επανακαθορισμός του πρωτοκόλλου για το πότε θα κλείνουν.

 

 

 

Facebook Comments Box

Από Symthermnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This will close in 10 seconds