Διάθεση self tests από σήμερα, για όλους τους ενήλικες, για καλύτερο έλεγχο στις γιορτές

Διάθεση self tests από σήμερα, για όλους τους ενήλικες, για καλύτερο έλεγχο στις γιορτές

Ξεκινά από σήμερα η διανομή αυτοδιαγνωστικών τεστ, ενός πριν τα Χριστούγεννα και του δεύτερου μετά την Πρωτοχρονιά, σε όλους τους ενήλικες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός.

Σκοπός είναι να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικοί και να ανακοπεί η μετάδοση ώστε να πάμε στις γιορτές με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Σημαντική είναι στη συνέχεια η καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και η αποφυγή της διασποράς την περίοδο των γιορτών.

Συγκεκριμένα, από τις 6/12/2021 έως τις 12/12/2021 όλοι οι ενήλικες πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα (1) self test από τα φαρμακεία της χώρας.

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί το διάστημα 3/1/2022-7/1/2022.

Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

«Αν και το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, καλούνται όλοι οι πολίτες να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έως τις 12/12, ώστε να περιορίσουμε το ιικό φορτίο και την κυκλοφορία του ιού ενόψει της εορταστικής περιόδου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, η αναμνηστική

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνεδρίασε, συνιστά τη χορήγηση της 3ης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους που έγινε με δύο δόσεις.

-Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19, ο εμβολιασμός συστήνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωσή της.

-Σε όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson συστήνεται η αναμνηστική δόση να γίνει σε διάστημα 2 μηνών.

-Η πλατφόρμα για τα ραντεβού είναι ήδη ανοιχτή και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού

-Σημειώνεται ότι μέχρι την Παρασκευή είχαν ήδη κλειστεί 1,5 εκατομμύριο ραντεβού και υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο. Πηγές επισημαίνουν ότι θα προστεθούν κι άλλα στην πορεία και ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου να μπορέσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση έως τα μέσα Ιανουαρίου

-Στην απόφαση αυτή -όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της – η Επιτροπή κατέληξε συνεκτιμώντας τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα που καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

-Επισημαίνεται ότι και άλλες χώρες, παραδείγματος χάριν η Αγγλία έχει το ίδιο διάστημα εμβολιασμού με αναμνηστική δόση, στους τρεις μήνες και πολλές άλλες χώρες έχουν στους πέντε μήνες.

Σε τρεις μέρες εμβολιάστηκε το 1/10 εκείνων που για 11 μήνες δεν είχαν προσέλθει να εμβολιαστούν

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών φαίνεται να αποδίδει σημαντικά θετικά αποτελέσματα, εκτιμούν οι αρμόδιοι. Επισημαίνουν ότι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας -από την Τρίτη το μεσημέρι μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι- 50.000 συμπολίτες μας στις ηλικίες άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού πρώτης δόσης. Το 1/10 δηλαδή της ομάδας των πιο ευάλωτων πολιτών, που παρέμεναν για 11 μήνες απροστάτευτοι, άλλαξαν στάση και έκαναν μια επιλογή ζωής σε μόλις τρεις ημέρες.

Τα όπλα που έχει κάθε πολίτης απέναντι στην πανδημία

Τρία σημαντικά όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει στη διάθεσή του κάθε πολίτης, επισημαίνουν οι ειδικοί:

–Πρώτον: Εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, να μη νοσήσουμε βαριά, να μην κινδυνεύσουμε, αλλά και για να μην μεταδώσουμε τον ιό στο περιβάλλον μας και γενικότερα στην κοινότητα. –Δεύτερο: Κάνουμε όλοι- εμβολιασμένοι και μη- συστηματική χρήση του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, αλλά και για να μη μεταφέρουμε άθελά μας τη λοίμωξη στο περιβάλλον μας. Σημειώνεται ότι από σήμερα ξεκινάει δωρεάν διάθεση self-test σε κάθε ενήλικα πολίτη.

–Και τρίτο: Τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, κυρίως τη χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική, τόσο σε κλειστούς όσο και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Facebook Comments Box

Από Symthermnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This will close in 10 seconds