Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αφρική. Πρόκειται για μία παραλλαγή η οποία έχει τουλάχιστον 32 μεταλλάξεις και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως έχει μια βασική διαφορά από το αρχικό στέλεχος, στο οποίο βασίστηκαν όλα τα εμβόλια.
Μάλιστα, η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε μέτρα, ώστε η μετάλλαξη της Μποτσουάνα (όπως έχει γίνει γνωστή) να μην εξαπλωθεί στη χώρα. Σημειώνεται πως πριν από ένα χρόνο περίπου οι βρετανοί επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που είχαν προειδοποιήσει για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού – η οποία σήμερα καλπάζει σε όλη την Ευρώπη – και την υψηλή μεταδοτικότητά της.
Την Παρασκευή (26.11.2021) οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα συνεδριάσουν εκτάκτως εξαιτίας της νέας μετάλλαξης κορονοϊού. Ο ΠΟΥ θα συζητήσει για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή στα εμβόλια και στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες κατά του κορονοϊού.
Την ανακοίνωση έκανε η επικεφαλής επιδημιολόγος για τον κορονοϊό του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κερκόβε κατά τη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε πολλά ακόμα για το νέο στέλεχος. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το νέο στέλεχος έχει πολλές μεταλλάξεις. Και όταν έχεις τόσες μεταλλάξεις, μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πως συμπεριφέρεται ο ιός».
Αν ο ΠΟΥ αποφασίσει πως πρόκειται για μετάλλαξη «ιδιαίτερου ενδιαφέροντος» τότε θα της δοθεί το όνομα Nu.
Η νέα μετάλλαξη B.1.1.529
Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Αφρική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς έχει τον διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων σε σύγκριση με την Δέλτα, μεταξύ των οποίων και κάποιες που συνδέονται με τη δυνατότητα να μην αναγνωρίζεται από τα αντισώματα.
Η παραλλαγή αυτή, η αποκαλούμενη B.1.1.529, φέρει μια πρωτεΐνη ακίδα που είναι δραματικά διαφορετική από εκείνη του αρχικού στελέχους του κορονοϊού, στο οποίο βασίστηκαν τα εμβόλια για την Covid-19.
Επιστήμονες στη Βρετανία σημειώνουν πως έχει μεταλλάξεις που είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζονται από τα αντισώματα που παράγονται τόσο από τις προηγούμενες μολύνσεις όσο και από τον εμβολιασμό, καθώς και μεταλλάξεις που συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα.
Η ανακοίνωση του Υπ.Υγείας και τα μέτρα:
Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
· Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
· Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
· Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
· Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).
Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.
Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.
Πλεύρης για μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή
«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες μας να έχουν καθαρή εικόνα για τη μετάλλαξη Μποτσουάνα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Αυτό υποστήριξε σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Πλεύρης και απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα υιοθετήσει ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογα με αυτές της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ.