Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η διαδικασία για την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, ξεκίνησε στις 8 το πρωί, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.
Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ αναφέρεται: «Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 19ης.11.2021 και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες των ιατρών ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, που είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας. Η έκδοση των “Φύλλων Επίταξης” θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές αρχές και η επίδοση αυτών από όργανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’ 47)».
Οι γιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων που «επιστρατεύονται» θα πρέπει, σύμφωνα με το ΦΕΚ, να εμφανισθούν στις 08:00 της επόμενης ημέρας για την επίδοση του φύλλου επίταξης στον τόπο που ορίζεται εντός του φύλλου, σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας προς άσκηση καθηκόντων βαθμίδας αντίστοιχης προς αυτή του Επιμελητή Β’. Επίσης, υποχρεούνται κατά το χρονικό διάστημα επίταξης των υπηρεσιών τους ως γιατρών στο νοσοκομείο, στο οποίο καλούνται να εμφανισθούν, να τηρούν το ωράριο και το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχουν στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσονται από τον διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
Η αιτιολόγηση για την επίταξη γίνεται στο ΦΕΚ ως εξής: Εξυπηρετεί «την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας, δεδομένου ότι η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η πληρότητα κλινών κορωνοϊού COVID-19 στην εδαφική περιοχή της 3ης, της 4ης και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και η καθημερινή μετατροπή νέων κλινικών σε κλινικές COVID-19 καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών υγείας, για την περίθαλψη των νοσούντων από κορωνοϊό COVID-19».
Νίτσας: Είμαστε υπέρ της συστράτευσης και όχι της επιστράτευσης
«Είμαστε υπέρ της συστράτευσης και όχι της επιστράτευσης», είπε νωρίτερα στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1 ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νικόλαος Νίτσας, επισημαίνοντας πως συνεχίζεται η προσπάθεια του ΙΣΘ για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στην προσπάθεια να στηριχτούν τα δημόσια νοσοκομεία και να αντέξουν στις πιέσεις που ασκούνται λόγω της αύξησης των νοσηλειών και των διασωληνωμένων.
Ήδη περισσότεροι από 20 ιδιώτες γιατροί έχουν ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του ΙΣΘ, ενώ η προσπάθεια εκτιμάται πως θα είχε καλύτερα αποτελέσματα αν η Πολιτεία είχε κάνει δεκτό το αίτημα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για το ακαταδίωκτο των γιατρών, καθώς υπάρχει η ο φόβος της ευθύνης για ιατρική αμέλεια «η οποία δεν είναι από δόλο ή από βαριά αμέλεια».