Αυξητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα στη Θεσσαλονίκη και στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Δευτέρας 25/10 και της Τρίτης 26/10 είναι:

  • Οριακά σταθερή (+6%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 23/10 και της Κυριακής 24/10.
  • Αυξημένη (+43%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 18/10 και Τρίτης 19/10.

Τα διαγράμματα του ΑΠΘ

Rationalizedrelativesheddingrate_Thessaloniki_upto26102021_SHORT Rationalizedrelativesheddingrate_Thessaloniki_upto26102021_LONG

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ

Οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει σε πληρότητα 98% στην πόλη, ενώ αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ERT3, σήμερα 28/10 έως τις 8 το πρωί, στην εφημερία του Νοσοκομείου Παπανικολάου, έγιναν 46 εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό, ενώ οι γιατροί απευθύνουν έκκληση σε όσους δεν εμβολιάστηκαν ακόμη, να το πράξουν.

Να θυμίσουμε ότι ανησυχία υπάρχει και για τα κρούσματα που εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη καθώς παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Μόνο χθες καταγράφηκαν 602 κρούσματα, ενώ στην Αττική εντοπίστηκαν 721 μολύνσεις.

Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ακόμα έξι περιοχές κατέγραψαν χθες τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Πρόκειται για τις: Λάρισα με 245, Μαγνησία με 158, Έβρο με 115, Ημαθία με 113, Αχαΐα με 110 και Πιερία με 102.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *